Na úvod o Favorite

V predchádzajúcom článku si môžeš prečítať o mojich pohnútkach písať tieto blogy. Teraz však nas5 k Favoritom:

Tak ako u áut, aj bicykle majú svoje značky. Niektoré sú lepšie, iné horšie. To čo máš doma na povale je z najvačšou pravdepodobnosťou nejaký starší Favorit, Eska, prípadne Ukrajina či Velamos. Ak máš nejakých známich v zahraničí, je možné že ti zanechali či doviezli Peugeot, alebo Raleigh, Bianchi, Fondriest, či nebodaj Colnago…

značka Favorit

To čo sa u nás asi najviac vyskituje sú  bicykle značky Favorit. Tieto bajky sa vyrábali niekedy od začiatku 50tych rokov až do 90tych minulého storočia. Stretol som sa s roznymi rámami. Ak má bicykel seriové číslo (vyrazené na spodnej strane domčeka stredového zloženia) a nebolo prebrúsené (prebrusovanie je častou „taktikou“ zlodejov tak buď opatrný keď kupuješ bicykel bez seriového čísla) tak podľa prvého dvojčíslia poznáš z ktorého roku rám pochádza. Dá sa to poznať aj napríklad podľa použitých nálepiek, prípadne podľa komponentov a rôznych detailov na ráme. Môj najobľúbenejší Favorit, ktorý mám, bude mať čochvíla 50 rokov a pritom mi slúži veľmi dobre a som s ním nadmieru spokojný. V tejto ére sa bicykle vyrábali iba z oceľe. Žiaľ sa mi nepodarilo ešte zohnať taký Favorit, ktorý by stál za „reštauráciu do pôvodného stavu“, tak jazdím na tom čo mám k dispozícii.

Favority sa vyrábali v rôznych „kvalitách“. Od tých najlacnejších a určených pre široké masy, cez malovýrobu pre cyklistické oddiely až po na mieru stavané rámy pre reprezentáciu ČSSR. V roku 1978 bol vyrobený miliónty Favorit. Tak už sa asi nemusíme ani čudovať, že sa jedná o najrozšírenejší bicykel u nás. Vlastním už zopár Favoritov, no vačšinou sa jedná o mäsovú výrobu, takže nič vzácne nemám.

Pôvodne som chcel tento článok venovať už samotnému predstavenie rámu Favorita,ako vyzerá, ako poznať že sa jedná o Favorit, aké špecifické a charakteristické vlastnosti má, ale myslím si že si táto značka zaslúži nejaký pokec, keď už má takú históriu za sebou.

Nabudúce sa už rozpíšem o samotnom ráme Favorita sľubujem 🙂